Οι φακές, αυτό το πολύτιμο όσπριο, περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιες σε ίνες, καθώς και μία εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με κάθε είδος φακής: καφέ, κόκκινη, κίτρινη, γαλλική ή φρέσκια. Για πιο μεγάλα μωρά μπορείτε να τη συνδυάσετε με κοτόπουλο, καρότα ή μικρά κυβάκια αβοκάντο.
Θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα νερό
  • 1/4κούπας φακές

Βάλτε το νερό να βράσει, προσθέστε τις φακές, σκεπάστε την κατσαρόλα κι αφήστε να μαγειρευθούν για περίπου 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ακόμη. Βγάλτε τις φακές από τη φωτιά κι αφήστε τες να κρυώσουν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το μπλέντερ για την πολτοποίηση κι αν θέλετε προσθέστε λίγο νερό, για να επιτύχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Ο πουρές από φακές είναι έτοιμος και μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη, στα ειδικά σκεύη Dr. Brown’s, για 3 περίπου μήνες (4 μερίδες).

  • Ο πιο ασφαλής τρόπος για να περιορίσετε τις ευαισθησίες και τις πιθανές αλλεργίες του μωρού σας στην τροφή είναι να του μαθαίνετε μία νέα γεύση κάθε φορά, με ενδιάμεσα διαστήματα 2 ή 3 ημερών από τη μία τροφή στην άλλη.
  • Πάντα να ζεσταίνετε τις τροφές που έχετε καταψύξει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και κατόπιν να τις αφήνετε να κρυώσουν στο επίπεδο που είναι ανεκτό για το μωρό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Αν δείτε το μωρό να σπρώχνει το κουτάλι, να γυρίζει το κεφαλάκι του από την αντίθετη πλευρά ή να σφραγίζει με δύναμη τα χείλια του, αυτές είναι ενδείξεις ότι έχει χορτάσει με το φαγητό του και πρέπει να διακόψετε το τάισμα.
  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να προσπαθήσει να φάει μόνο του, καθώς έτσι ενισχύεται η κινητική του ικανότητα και η αντίληψή του. Στην αρχή αυτή η προσπάθεια θα γίνεται πολύ διστακτικά, σύντομα όμως το μωρό σας θα κερδίσει την αυτονομία του, γεγονός που θα ενισχύσει καθοριστικά την αυτοεκτίμησή του.
  • Πάντα να χρησιμοποιείτε σωστό και βολικό μέγεθος και σχήμα πιάτου για το τάισμα, γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε το μωρό σας να αναπτύξει τις δικές του δεξιότητες στη σίτιση και να αποκτήσει καλές συνήθειες στο φαγητό του.
  • Χρησιμοποιείστε το κύπελο εκπαίδευσης σε κάθε γεύμα κι ενθαρρύνετε το μωρό να παίξει με αυτό, να το κρατήσει και να προσπαθήσει να πιει μόνο του. Με αυτή τη διαδιακασία σύντομα θα κατακτήσει την αυτονομία του και θα έχει καταφέρει να πίνει μόνο το νερό του μέχρι την ηλικία των 10 μηνών.
  • Μάθετε από νωρίς το μωρό σας να τρώει υγιεινά, ακόμη και φρέσκα φασολάκια. Στην αρχή φυσικά δεν θα είναι εύκολο, όμως μετά από 5 έως 10 προσπάθειες σίγουρα θα κερδίσετε την αποδοχή του. Ο υγιεινός τρόπος διατροφής συμβάλλει καθοριστικά στη σωστή ανάπτυξη του μωρού, βοηθώντας το να αντιμετωπίσει δραστικά κάθε ασθένεια ή δυσκολία, ακόμη και την επώδυνη οδοντοφυΐα!

Σε καμία περίπτωση! Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς κι όχι από τα εκχυλίσματα ελαίων. Ειδικά δε η κρέμα Dr. Brown’s για την ανακούφιση των θηλών έχει δοκιμαστεί κι αξιολογηθεί σε αυστηρά εξειδικευμένα, ανεξάρτητα εργαστήρια, ώστε οι μαμάδες να είναι σίγουρες για την ασφάλεια των μωρών τους, όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργίας.

Οι θηλές Dr. Brown’s διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής τους, όμως είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα μπιμπερό της εταιρείας μας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μπουκάλια άλλης μάρκας ή τύπου. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι θηλές Dr. Brown’s δεν περιέχουν το ειδικό στόμιο με τη σχισμή που υπάρχει στα απλά μπιμπερό κι ενεργοποιείται με το κενό του αέρα. Αν μία θηλή της εταιρείας μας χρησιμοποιηθεί σε παραδοσιακό μπιμπερό, που δεν διαθέτει το εσωτερικό σύστημα φυσικής ροής, είναι πιθανό το βρέφος, αλλά και η μητέρα του, να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στο τάισμα.

Φυσικά και μπορείτε να αποστειρώσετε τα μπιμπερό Dr. Brown’s, είτε με τη χρήση αποστειρωτή, είτε με την τοποθέτησή τους σε νερό που βράζει. Σε κάθε περίπτωση, για να διασφαλίσετε την καλή κατάσταση και τη μεγάλη διάρκεια ζωής του μπιμπερό, διαβάστε προσεκτικά το φυλλάδιο οδηγιών που βρίσκεται στη συσκευασία όλων των μπουκαλιών μας. Επιπλέον, να θυμάστε ότι στην γκάμα προϊόντων Dr. Brown’s περιλαμβάνεται και ο χρηστικός αποστειρωτής για το φούρνο μικροκυμάτων, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για 100% ασφάλεια στην υγιεινή όλων των τύπων μπιμπερό της εταιρείας μας.