Μητρικό γάλα, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, μία ενέργεια που εκφράζεται ενστικτωδώς, αμέσως μόλις το μωρό βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του. Τα οφέλη που προσφέρει στη σωματική και πνευματική υγεία και των δύο, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το μητρικό γάλα και η διαδικασία του μητρικού θηλασμού, είναι ένα θαύμα πολύ ξεχωριστό για κάθε μανούλα και μωράκι που το βιώνουν. Αναφερόμενοι στο μητρικό γάλα, ως πρώτη τροφή του μωρού, αναμένουμε πως θα αποτελείται από συνήθη θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και νερό, γεγονός που ισχύει φυσικά, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Το μητρικό γάλα δεν αποτελεί μία συνηθισμένη τροφή, αντιθέτως έχει πολύ μεγαλύτερη αξία.

 

Ποια η σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Κάθε συστατικό του μητρικού γάλακτος, συμβάλλει στη σύνθεση μιας εξαιρετικής τροφής για το μωρό, με πολλαπλά οφέλη. 

Μερικά από τα πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλακτος:

  • Νερό, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις και προστατεύει τα όργανα του μωρού.
  • Ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας με «καλά βακτήρια» το έντερο του μωρού, αποτρέπουν την εμφάνιση λοιμώξεων και μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής του εγκεφάλου.
  • Ένζυμα, τα οποία είναι καταλύτες, επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα, βοηθούν την πέψη, στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και στην απορρόφηση σιδήρου.
  • Βιταμίνες – μέταλλα, τα οποία υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία των οργάνων, καθώς και τη δημιουργία των δοντιών και των οστών του μωρού.
  • Αντισώματα – ανοσοσφαιρίνες, τα οποία προσφέρουν μία σημαντική «ασπίδα» προστασίας στο μωρό από ασθένειες και λοιμώξεις, εξουδετερώνοντας βακτήρια και ιούς.
  • Λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του νευρικού συστήματος του μωρού και βοηθούν την υγιή ανάπτυξη εγκεφάλου και ματιών.

 

Τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα στο μωρό

Είναι άξιο αναφοράς, πως τα επίπεδα των παραπάνω συστατικών μπορεί να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του μωρού σας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μητρικό γάλα μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών όπως, οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού, της αναπνευστικής οδού, του εντέρου, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου (SIDS), αλλεργικές ασθένειες, διαβήτη, παιδική λευχαιμία και ιογενείς λοιμώξεις. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα πρόωρα νεογνά, καθώς προσφέρει προστασία από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, ψευδοκολίτιδα και λοιπές ασθένειες. Ακόμη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη IQ. Οι έφηβοι και οι ενήλικες που θήλασαν ως παιδιά, παρουσιάζουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, σε σχέση με τα παιδιά που δεν θήλασαν. Ο μητρικός θηλασμός συνδέεται επίσης με υψηλότερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα. 

 

Τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία της μητέρας

Σημαντική είναι η προσφορά του μητρικού θηλασμού και στην υγεία της μητέρας. Όταν μία γυναίκα θηλάζει, το σώμα της παράγει αυξημένη ποσότητα ωκυτοκίνης, η οποία ενθαρρύνει τις συσπάσεις της μήτρας και μειώνει την αιμορραγία, βοηθώντας τη να επανέλθει από τη γέννα. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν γενικά λιγότερη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και ταχύτερη περιέλιξη της μήτρας. Επίσης, ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης, ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως είναι η αρθρίτιδα, η υψηλή πίεση του αίματος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιακές ασθένειες κ.ά. Εκτός από τη θρεπτική του αξία και τα ανοσολογικά του οφέλη, ο θηλασμός δημιουργεί έντονη συναισθηματική επαφή, βοηθώντας το μωρό και τη μητέρα να δεθούν μ’ έναν μοναδικό φυσικό τρόπο. Ένα φαινόμενο που θα ήταν ιδανικό, να το ζει κάθε μανούλα και νεογνό, όταν υπάρχει η δυνατότητα.

 

< Back to Dr. Brown's Blog